Νοεμ 24

ΑΠΕΡΓΙΑ 26-11-2020

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                        Αθήνα, 24-11-2020                  

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                                         Αρ.Πρωτ: 3836

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στις 26 Νοέμβρη κάνουμε lockdown στη βάρβαρη πολιτική τους!

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την υγεία μέχρι τα εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μοναδική «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να πάρει μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες», ετοιμάζεται να πάρει μέτρα κατ’ εντολή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, προκειμένου να τονώσει την κερδοφορία τους. Τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους καταπατώντας δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με πολλούς αγώνες και αίμα.

Προωθεί τη 10ωρη ημερήσια εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς την Κυριακή και τις ευέλικτες μορφές εργασίας παντού, τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημόσιο.

Μειώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς, που θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ.

Και επειδή φοβούνται την οργή του κόσμου και τον ξεσηκωμό, φέρνουν «εκσυγχρονιστικό» συνδικαλιστικό νόμο, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Την απαγόρευση -ουσιαστικά- της απεργίας στο Δημόσιο, στους δήμους και στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα υποχρεώνει τουλάχιστον 40% του συνόλου των εργαζομένων να είναι προσωπικό ασφαλείας. Μετά την προσπάθεια περιστολής του απεργιακού δικαιώματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, σειρά έχει η επίθεση στην ίδια την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και στους άλλους φορείς τους.
  • Ακυρώνει τις μαζικές διαδικασίες, τη γενική συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ως προϋπόθεση για την κήρυξη της απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας.
  • Θεωρεί ποινικό αδίκημα τις καταλήψεις.
  • Δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν.

Με αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο που φέρνουν, μετατρέπουν τη συλλογική και συνδικαλιστική δράση, τους λαϊκούς αγώνες, σε ιδιώνυμο και ποινικό αδίκημα.

Γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς οξύνεται. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον e-ΕΦΚΑ, χωρίς γιατρούς εργασίας, καθαριότητα και φύλαξη κτιρίων, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις στοχοθεσίες, χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τις αιφνιδιαστικές και άστοχες μετακινήσεις προσωπικού, την ανάθεση εργασιών, όπως είναι η Ασφάλιση και η Απονομή Σύνταξης, σε ιδιωτικές εταιρείες, με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας κ.ά. Το βιώνουμε επίσης στον ΟΠΕΚΑ της βαθιάς υποστελέχωσης, της συνεχούς ανάληψης νέων και κατακερματισμένων αντικειμένων απουσία Ενιαίου Κανονισμού Παροχών & Υπηρεσιών και πραγματικής προσπάθειας ενίσχυσης του προσωπικού, της συνεπακόλουθης συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και της οικονομικής αιμορραγίας προς ιδιωτικές εταιρείες.

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην απαίτηση του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης φέρνει τον νόμο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που τόσο προκλητικά τον ονομάζει «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κοινωνικοοικονομικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ρύθμιση στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από την Ασφάλιση. Έχει σκοπό τη μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική, ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται και στο «πόρισμα Πισσαρίδη». Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα μεγαλώσει τα ελλείμματα στον ΕΦΚΑ με μεγάλες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς μειώνεται η χρηματοδότηση για ασφάλιση, υγεία, σύνταξη. Θα μειώσει τα έσοδα του ΟΑΕΔ, με επιπτώσεις στα Προγράμματα Στέγασης, στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, παιδικών κατασκηνώσεων, αγοράς βιβλίων, εισιτηρίων κ.ά. Θα έχει επιπτώσεις στην ελλιπέστατη σήμερα προστασία των ανέργων.

Καταλαβαίνουμε καλά ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον αυταρχισμό και την καταστολή. Το νιώσαμε και στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις Τώρα είναι, λοιπόν, η κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν, ο λαός να μιλήσει. Να μην ανεχτεί άλλο να φιμώνεται η φωνή του. Τώρα πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση.

Απαιτούμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα. Όχι παζάρια για αγορά υπηρεσιών.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
  • Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τους παραμένοντες εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και για εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί.
  • Πρόσληψη στον ΕΦΚΑ ιατρών εργασίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.
  • Άρση του «παγώματος» της συμμετοχής των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ στην «κινητικότητα» και εφαρμογή των όσων ισχύουν για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και σε μας.
  • Όχι στη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών και της εφαρμογής των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων. Όχι στην πολιτική που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια.
  • Σημαντική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στον διαδίκτυο κ.λπ.), ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και έγκαιρα σε όλα τα αιτήματά τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
  • Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Όχι στο «πόρισμα Πισσαρίδη» και την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Όχι στους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στον «γύψο»!

Απαντάμε με μαζική συμμετοχή

στην Πανδημοσιοϋπαλληλική – Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοέμβρη

* (συμβολικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, στην Αθήνα – Υπουργείο Εργασίας, 11 π.μ.)

 

Το ΔΣ

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline