Ιουν 09

3801 10-6-20 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ Ε-ΕΦΚΑ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα,10-6-2020

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 Αρ.Πρωτ:3801                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός, κατά το διάστημα που η πανδημία ήταν σε έξαρση, ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, τηρώντας τις επιστημονικές οδηγίες που δίνονταν. Η πειθαρχία όμως και η αποφασιστικότητα που επιδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως και η τεράστια προσφορά του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν «μάσκα» για να καλυφθούν οι διαχρονικές κρατικές ευθύνες για τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και των άλλων υποστηρικτικών δομών του Δημοσίου.

Στον e-ΕΦΚΑ η Διοίκηση, κατά το κρίσιμο διάστημα, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, δείχνοντας για μία ακόμη φορά τις προτεραιότητές της, από τις οποίες απουσιάζει η μέριμνα για τον εργαζόμενο. Χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή στην «κανονικότητα», κάλεσε τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία με φυσική παρουσία, πιο σύντομα από ολόκληρο το υπόλοιπο Δημόσιο, πιο σύντομα και από τα οριζόμενα στις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα προβλήματα που προέκυψαν στους χώρους δουλειάς ήταν και παραμένουν μεγάλα, όπως η έλλειψη αντισηπτικών και των σχετικών ειδών καθαριότητας (σε κάποιες υπηρεσίες δεν έφθασαν ποτέ ή εξαντλήθηκαν γρήγορα), η έλλειψη απολυμάνσεων σε αντίθεση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, η κατασκευή προστατευτικών διαχωριστικών που έμεινε «στα λόγια», η απουσία καθαρισμών των κλιματιστικών, η μη τήρηση των σχετικών οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία. Και, βέβαια, η απειλή του SARS-CoV-2 συνεχίζει να υφίσταται, όπως δείχνει ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν.

Υπό αυτές τις συνθήκες έλλειψης μέτρων προστασίας, το ξαφνικό άνοιγμα στο κοινό, που επιχειρείται από χθες με την αριθμ. 113551/9-6-2020 εγκύκλιο της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, βρίσκει τον Οργανισμό τραγικά απροετοίμαστο. Οι ουρές, ο συνωστισμός και οι εντάσεις-βιαιοπραγίες κατά συναδέλφων, που παρατηρούνται ήδη στις υπηρεσίες, δείχνουν πόσο ανεφάρμοστα και υποκριτικά είναι τα προτεινόμενα στην εγκύκλιο «Μέτρα Προστασίας». Ποιος θα συγκρατήσει το κοινό ώστε να τηρούνται τα μέτρα; Ποιος θα προστατεύσει τους εργαζόμενους; Πώς εννοείται η λήψη μέτρων προστασίας χωρίς τα απαραίτητα υλικά για την ασφάλεια εργαζομένων και συναλλασσομένων; Επιπλέον η λειτουργία, με ραντεβού και φυσική εξυπηρέτηση του κοινού, αφενός καταργεί τα ωράρια συναλλαγής που είχαν οριστεί από τα Δ.Σ. των Ταμείων και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, αφετέρου επεκτείνει το ωράριο εξυπηρέτησης. Καταγγέλλουμε αυτή την πρακτική της Διοίκησης, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και προκαλεί την εργασιακή εξουθένωσή τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επιλέγει να συνεχίσει τη στρεβλή ενοποίηση των Ταμείων στη λογική της συγκόλλησης και όχι της ουσιαστικής ενοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Η πρόσφατη μεταφορά εκκρεμοτήτων από τον τ. ΟΓΑ προς τις υποστελεχωμένες δομές του e-ΕΦΚΑ Μισθωτών, με την ανύπαρκτη, σε πολλές περιπτώσεις, εκπαίδευση-ενημέρωση, δεν λύνει, αλλά απλώς μεταθέτει το βάρος των εκκρεμοτήτων που συσσώρευσαν η έλλειψη προσωπικού, οι δυσλειτουργίες του Φορέα και οι χρονίζουσες ανεπάρκειες της ΗΔΙΚΑ.
  • Η υποβάθμιση οργανικών μονάδων (όπως, για παράδειγμα, εκείνων του τ. ΕΤΑΑ), με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις, θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον συναλλασσόμενο πολίτη.
  • Η μη χωρική συνύπαρξη της Ασφάλισης και της Απονομής Συντάξεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις λόγω της «περιπλάνησης» των συνταξιοδοτικών φακέλων.
  • Η ανάθεση εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες, και μάλιστα σε τομείς όπως η Ασφάλιση και η Απονομή Συντάξεων, είναι ο Δούρειος Ίππος για την ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά τη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Η επίδειξη αυταρχισμού με αναφορές, όπως, π.χ., για «μηδενικές αποδόσεις που δεν θα γίνονται δεκτές», ή οι απειλές για πειθαρχικά, επιτείνουν την εργασιακή εξουθένωση.

Με το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης και της ενοποίησης, τις τελευταίες μέρες, υλοποιούνται μία σειρά από αιφνιδιαστικές και άστοχες μετακινήσεις προσωπικού, χωρίς ενημέρωση και κυρίως χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα του υπαλλήλου, σύμφωνα με την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος του Φορέα. Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στους συναδέλφους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα. Επιπλέον η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ βρήκε την ευκαιρία να τακτοποιήσει τους «ημετέρους» με αναθέσεις θέσεων ευθύνης. Αυτές, βέβαια, οι πρακτικές της ανατροφοδότησης του πελατειακού συστήματος δεν είναι νέες, καθώς  ακολουθήθηκαν και  από τις προηγούμενες Διοικήσεις. Όπως όμως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και τις καταγγέλλουμε. Η παντελής παράκαμψη και η μη τήρηση των προβλεπόμενων αξιοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία στελέχωσης του Φορέα, μαζί με τις μετακινήσεις προσωπικού,  δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης, απογοήτευσης και ανασφάλειας των εργαζομένων,  διογκώνοντας την πρόθεση μαζικής  φυγής από τον e-ΕΦΚΑ προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση της εργασιακής απαξίωσης των συναδέλφων συνεπικουρούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως οι αναγνωρίσεις χρόνου προϋπηρεσίας που «περιμένουν» από το 2016, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πληρωμών των μεταταχθέντων σε ανώτερη κατηγορία σε υλοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι καθυστερήσεις έγκρισης των νέων αιτήσεων μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία, η ανυπαρξία πρωτοβουλιών για την επίλυση του θέματος της μονιμοποίησης των συναδέλφων μας που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας στον Οργανισμό κ.ά.

Για την δημιουργία των απαραίτητων όρων της εργασιακής ασφάλειας και ισορροπίας στον e-ΕΦΚΑ ζητάμε:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να καταστεί ασφαλές το εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους συναλλασσόμενους πολίτες, με τη μέριμνα για την προμήθεια-επάρκεια υλικών και υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η άμεση πρόσληψη γιατρών εργασίας, που αυτή την περίοδο είναι απαραίτητοι περισσότερο από ποτέ.
  • Εφόσον επιλεγεί η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία, αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που αναφέραμε παραπάνω, να καταργηθούν τα ραντεβού και να ισχύουν μειωμένα ωράρια εξυπηρέτησης του κοινού σε σχέση με αυτά που είχαν οι υπηρεσίες, για την καλύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων.
  • Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το συναλλασσόμενο κοινό, καθώς και περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά υποκατάστημα, αφού παρθούν πάλι τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις των εργαζομένων και οι πελατειακές αναθέσεις θέσεων ευθύνης, που στερούνται νομιμότητας και ηθικής, και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την πραγματοποίηση κρίσεων στον e-ΕΦΚΑ.
  • Να δρομολογηθεί η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα δώσει «ανάσα» στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και να μονιμοποιηθούν οι απασχολούμενοι με δικαστικές αποφάσεις. Να μετατραπεί το μερικής απασχόλησης προσωπικό σε πλήρους.
  • Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμεση ικανοποίηση των εκκρεμών αιτημάτων των εργαζομένων που σχετίζονται με την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, υπό αντίξοες συνθήκες, στηρίζουμε και διασφαλίζουμε τη λειτουργία του Φορέα από την έναρξη της λειτουργίας του.

Δικαιούμαστε και απαιτούμε Ασφάλεια, Αξιοκρατία, Σταθερότητα στην εργασία μας.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ βορά στο πεδίο της ανικανότητας της Διοίκησης και ότι θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον Φορέα.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας, χωρίς συμβιβασμούς και συναλλαγές, ανυποχώρητοι απέναντι στην υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών &

της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline