Δεκ 03

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΤΕΑΕΠ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα, 3-12-2019

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 Αρ.Πρωτ:3764                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες του Βρούτση, αλλά και τις αντικρουόμενες εξαγγελίες ή, ορθότερα, τον ρόλο «λαγού» που έχει ανατεθεί στον Μηταράκη, οι προχθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ επιβεβαιώνουν το εξής: H «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», δηλαδή η καταιγίδα διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης των τελευταίων ετών, την οποία υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, εξελίσσεται όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και επιβληθεί από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. - χωρίς την παραμικρή απόκλιση!

Η συγχώνευση ΕΤΕΑΕΠ – ΕΦΚΑ υπάρχει στο τραπέζι από το 2010 και προτού φτάσουμε στην προχθεσινή απόφαση, είχε ήδη δρομολογηθεί και προετοιμαστεί από προηγούμενα νομοθετήματα, κυρίως τον ν. 4052/12 και τον ν.4387/16. Πέρα, βέβαια, από τα οργανωτικά ή λειτουργικά της χαρακτηριστικά – τα οποία σκόπιμα υπερτονίζουν –, η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στον ΕΦΚΑ σημαίνει την ουσιαστική κατάργησή της, δηλαδή τη σταδιακή «εξαΰλωσή της» μέσω της ενσωμάτωσής της στην κύρια, ανταποδοτική σύνταξη.

Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει εγκατάλειψη του σχεδίου της Κυβέρνησης για τον ιδιωτικοποιημένο χαρακτήρα της ασφάλισης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Με τη συγκεκριμένη ενσωμάτωση, όμως, «απαλλάσσονται» από το βάρος της χρηματοδότησης των «παλαιών» επικουρικών (τις οποίες αναλαμβάνει ο ΕΦΚΑ), βάζουν άμεσα χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και προετοιμάζουν το έδαφος για την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην κύρια σύνταξη. Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών (βλέπε εργοδοτικών) εισφορών, όπως και η προαιρετικότητα στην επιλογή κατηγορίας – πέρα από την αυξημένη πλέον κατώτατη κλάση – για τους μη μισθωτούς.

Το κυοφορούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν στοχεύει παρά στην περαιτέρω μεταβίβαση της ευθύνης έναντι του ασφαλιστικού κινδύνου στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην εξατομίκευση της ασφάλισης και στην εμπλοκή τους στα γρανάζια των κάθε είδους χρηματοπιστωτικών προϊόντων, στα οποία θα κληθούν υποχρεωτικά – μέσω ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και εταιριών – να τζογάρουν μέρος του εισοδήματός τους.

Για νέους και παλαιούς εργαζόμενους, όπως και για τους ήδη συνταξιούχους, δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – πέρα από το «τυράκι» κάποιων δευτερευούσης σημασίας βελτιώσεων – κρύβει τεράστιες παγίδες και η ματαίωση της κατάθεσής του στη Βουλή αποτελεί μονόδρομο για ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline