Σεπ 30

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα,30-9-2019

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                            Αρ.Πρωτ:3751                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ

ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΣΑΡΩΝΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ ως «άξια» συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι.

Με το πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα προωθούνται παραπέρα οι ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, αναθέτοντας σε ιδιώτες τις γνωμοδοτήσεις και τους ελέγχους, αναδεικνύοντας και με αυτό το νομοσχέδιο πώς θα είναι το επιτελικό κράτος, που προωθούν. Με πειθαρχικές ποινές προσπαθούν να εκφοβίσουν, όποιον υπάλληλο δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις...

Δίνεται η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εγκαινιάζεται, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

Και επειδή στην «ανάπτυξή τους» δεν χωράνε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των Σωματείων, η εξασφάλιση της δυνατότητας παρέμβασης κράτους και εργοδοσίας, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει όταν θέλει, καθώς και να ορίζει τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Ο οριστικός ενταφιασμός των κλαδικών συμβάσεων, αφού για την όποια επέκταση τους απαιτείται η «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου»!!!
  • Η ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών, την ώρα που ο μέσος μισθός έχει επίσημα μειωθεί πάνω από 25%!
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

Άμεσα δρομολογούν επίσης την περαιτέρω διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και πιο συγκεκριμένα την κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα λεγόμενα του Υφυπουργού κου Μηταράκη, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του σχετικά με την επικουρική ασφάλιση, είναι σίγουρο ότι το Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) ουσιαστικά μετατρέπεται από 1/1/2021 σε «ντίλερ» των ιδιωτικών συμφερόντων έως την οριστική διάλυσή του αφού στην ουσία ακυρώνεται η έννοια της αλληλεγγύης των γενεών.

Μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία της περασμένης Τρίτης συνεχίζουμε μαζικά, ενωτικά, ταξικά με την πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας την Τετάρτη 2 Οκτώβρη από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11.00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Η ΠΟΠΟΚΠ ΠΡΟΚΗΡΎΣΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗ» ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΌ ΤΙΣ 10.00 Π.Μ. ΕΩΣ 11.00 Π.Μ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Από το Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline