Νοεμ 08

Δ.Τ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΣΕ ΟΑΕΕ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα, 8-11-2018

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 Αρ.Πρωτ:3682                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΠΟΚΠ στηρίζει και συμμετέχει στις συνεχιζόμενες για 5η ημέρα κινητοποιήσεις του ΠΣΕ ΟΑΕΕ, οι οποίες από σήμερα κλιμακώνονται με κατάληψη και του κεντρικού κτιρίου του ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8). Βασική διεκδίκηση αποτελεί η άμεση ενίσχυση με προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών του πρώην οργανισμού, οι οποίες σηκώνουν το κύριο βάρος της επεξεργασίας των αιτημάτων (συντάξεις κλπ) των συναλλασσόμενων πολιτών.

Για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες – όχι μόνο του πρώην ΟΑΕΕ – η δημιουργία του ΕΦΚΑ ταυτίστηκε με τη συνεχή «αιμορραγία» του διαθέσιμου προσωπικού προς «πάσα κατεύθυνση», κυρίως βέβαια προς τις επιτελικές υπηρεσίες του νέου Φορέα. Η συγκεκριμένη «διαρροή» έχει ξεκάθαρα το χαρακτήρα «λεηλασίας» τόσο από την Πολιτική Ηγεσία όσο και από τη Διοίκηση ή κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς μέτρο και κυρίως χωρίς την ύπαρξη υποτυπώδους σχεδιασμού. Βρίσκεται δε σε πλήρη αντίφαση με τις συνεχείς κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τη δήθεν επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων και της διεκπεραίωσης χιλιάδων άλλων αιτημάτων και υποθέσεων που εκκρεμούν στα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2017, θέτοντας ζήτημα προτεραιοτήτων μεταξύ της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων (κυρίως της απονομής των συντάξεων) και του «φαραωνικού» εγχειρήματος της άμεσης ενοποίησης. Δυστυχώς επέλεξαν την υποβάθμιση της πρώτης, αυτονόητης και κοινωνικά επείγουσας επιλογής, προκειμένου υποτίθεται να υλοποιήσουν άμεσα τη δεύτερη (τα κριτήρια αυτής της επιλογής είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα). Γεγονός είναι πάντως ότι, ουσιαστικά απέτυχαν και στις δύο. Οδηγηθήκαμε σ’ έναν οργανωτικό «υδροκεφαλισμό» με θύματα τόσο τους συναλλασσόμενους όσο και τους εργαζόμενους που παραμένουν στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους.

Ταυτόχρονα δε, όσο επιμένουν στη συγκεκριμένη πρακτική τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης «κανιβαλιστικών» και διχαστικών συμπεριφορών μεταξύ των εργαζόμενων, είτε μεταξύ των συναδέλφων των κεντρικών υπηρεσιών και εκείνων των περιφερειακών, είτε μεταξύ συναδέλφων που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία, όπου αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στη δίνη αναίτιων και απευκταίων ανταγωνισμών.

Οφείλουμε λοιπόν να μιλήσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε συνολική λύση κι αυτή δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει νέο σχεδιασμό της ενοποίησης και επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων, απαραίτητα στη βάση του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων που αναφέραμε παραπάνω. Θέτοντάς το διαφορετικά, τόσο το Υπουργείο όσο και η Διοίκηση πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν την άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων» ή απλά και μόνο το «ιδεόγραμμα» του ΕΦΚΑ ταυτισμένο μάλιστα με συνθήκες γαλέρας για μεγάλο μέρος του προσωπικού. Εμείς πάντως με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το πρώτο.

                                          

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline