Μαρ 03

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ETAM

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ- ETAM                                          

Στουρνάρη 30 Αθήνα τ.κ.104 33

Τηλ.: 2105246822 -2105243714

fax: 2105227466

poseika@otenet.gr   

www.poseika.gr

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ: 2103313732 – 2103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

www.popokp.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 3-3-2017

Αρ. Πρωτ. 3554

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με χθεσινή της ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου των Ομοσπονδιών μας (23/2/2017). Δυστυχώς η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν χρήζει απάντησης από τη μεριά μας διότι στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, σε αντίθεση με τις δικές μας παρατηρήσεις, διαπιστώσεις και καταγγελίες που ήταν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ. Το ανησυχητικό δε είναι πως αυτές αναφέρονται σε πραγματικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι και τα οποία σταδιακά πολλαπλασιάζονται αντί να λιγοστεύουν. Είναι πράγματι τραγικό η Διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους Δημόσιους Οργανισμούς σ’ έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα, να εμφανίζεται τόσο αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και αμήχανη, φυγομαχώντας και στρουθοκαμηλίζοντας όχι τόσο απέναντι στις δικές μας καταγγελίες όσο κυρίως στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και αφορούν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας.

Όσο για την καλή ή κακή μας «προαίρεση» δεν ιδρώνει το αυτί μας από τις σοβαροφανείς καταγγελίες και παραινέσεις τους, που κατά βάθος είναι απόλυτα δημαγωγικές, λαϊκίστικες, υποκριτικές και αντιφατικές. Απόδειξη η σημερινή συμπεριφορά της κας Αχτσιόγλου και του κου Πετρόπουλου οι οποίοι ενώ είχαν ενημερωθεί μέσω δικαστικού επιμελητή δέκα μέρες πριν για τη σημερινή μας συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, αρνήθηκαν να μας συναντήσουν κρυπτόμενοι από γραφείο σε γραφείο και από «σύσκεψη» σε «σύσκεψη». Πήγαμε με συγκεκριμένη «ατζέντα» θεμάτων αλλά ούτε με καλή «προαίρεση» ούτε με καλή «προδιάθεση» αντιμετωπιστήκαμε από την Πολιτική Ηγεσία, όπως συμβαίνει τους τελευταίους είκοσι μήνες. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Κλείνουμε με την εξής παρατήρηση : Η απάντησή της Διοίκησης του ΕΦΚΑ στην αρχική μας ανακοίνωση για το ζήτημα των ΑΠΔ ήταν : «Δυστυχώς κι εδώ γνωρίζουν ή τουλάχιστον ήταν εύκολα δυνατό να πληροφορηθούν ότι από 16/01/2017 και μετά, για την υποβολή των ΑΠΔ υπάρχει σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή…». Αμφιβάλλουμε αν ακόμη έχουν κατανοήσει τι ακριβώς επισημαίναμε τότε, παρότι στο δελτίο τύπου που ακολούθησε γινόμασταν απόλυτα συγκεκριμένοι. Αναφερόμασταν στις δυσχέρειες που προκαλεί εκτός των άλλων το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί μόνο με ΑΜ ΙΚΑ. Με ποιόν τρόπο επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς για τις δυσχέρειες που επρόκειτο να δημιουργηθούν αλλά και για τα προβλήματα του νέου συστήματος προσδιορισμού των εισφορών? Πριν αλέκτωρ λαλήσει, από τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του ΕΦΚΑ.

Δελτίο Τύπου 27/02/2017

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  1. Προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς ασφαλισμένους, να εκπληρώσουν την υποχρέωση τους για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017 λόγω ένταξης στον ΕΦΚΑ νέων κατηγοριών μισθωτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής ΑΠΔ και καταβολής εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017, έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017.
  2. Επίσης παρατείνει την προθεσμία καταβολής εισφορών Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών) την ίδια ως άνω ημερομηνία (Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017)»

Ανακοίνωση 28/02/2017

«Διευκρινίζεται ότι το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 27-2-2017 και αναρτήθηκε στη σχετική ενότητα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) για την παράταση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) της μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017 και της καταβολής των αντίστοιχων εισφορών, δεν αφορά την υποβολή ΑΠΔ και καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2016»

Ανακοίνωση 28/02/2017 (Δεύτερη την ίδια μέρα)

«Μετά από απαίτηση επαγγελματικών φορέων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλασσόμενοι παρέχεται η δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), και καταβολής εισφορών, Δώρου Χριστουγέννων 2016 μαζί με τις εισφορές Ιανουαρίου 2017, έως την τελευταία ορισθείσα ημερομηνία στις 17 Μαρτίου 2017»

Ας αφήσει λοιπόν η Διοίκηση τα δικά της «μεγάλα λόγια» κι ας επικεντρωθεί σοβαρά στα άμεσα τουλάχιστον ζητήματα προκειμένου να αποφύγουμε καινούργιες παλινωδίες και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και εργαζόμενων.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ                                               ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΠΟΚΠ

 

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Πρόεδρος

   Βαγγέλης Θεοδωρίδης                                                 Αντώνης Κουρούκλης

Ο Γεν. Γραμματέας                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

                                                   Λευτέρης Θεοχάρης                                                           Γιάννης Κιντής

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline