Φεβ 22

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ETAM

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ-ETAM                                          

Στουρνάρη 30 Αθήνα τ.κ.104 33

Τηλ.: 2105246822 -2105243714

fax: 2105227466

poseika@otenet.gr   

www.poseika.gr

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ: 2103313732 – 2103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

www.popokp.gr

Αθήνα, 21-2-2017

Αρ.Πρωτ: 3548

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ προκηρύσσουν προειδοποιητική Πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 από τις 12.00 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) στις 12.30 μ.μ. Η στάση εργασίας αφορά αποκλειστικά στους συναδέλφους των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. (Η ΠΟΠΟΚΠ σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΓΑ και τ.ΟΕΕ – τ.ΟΕΚ θα οργανώσει άμεσα διαδοχικές αντίστοιχες ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κλαδικές κινητοποιήσεις).

Δύο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι τους οποίους εγκαίρως και επανειλημμένα είχαμε εκφράσει στην Πολιτική Ηγεσία και στη Διοίκηση. Μας αγνόησαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν την ίδια επιπολαιότητα και ανευθυνότητα που επέδειξαν μέχρι τώρα σχετικά με την οργάνωση και την προετοιμασία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Δεδομένου δε ότι μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αρχίσει να αποκτούν ενιαίο οργανωτικό χαρακτήρα ενώ όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες των εντασσόμενων φορέων εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως λειτουργούσαν πριν την 1/1/2017 ένα ακόμη επιπόλαιο βήμα προς την κατεύθυνση της άμεσης πλήρους ενοποίησης φοβόμαστε, ότι θα δημιουργήσει απόλυτο χάος. Αν θεωρούν ότι ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα «αλληλοσφαγούμε» για μια ακόμη φορά στο όνομα της «μεταρρύθμισης» και οι υπηρεσίες θα λειτουργούν υπό αστυνομική προστασία είναι γελασμένοι.  

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την περίπτωση του ενιαίου Μητρώου και των προβλημάτων που έχουν ήδη προκύψει :      

Το Μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από το λειτουργικό περιβάλλον των χρηστών δεδομένα ασφαλισμένων τα οποία συγχωνεύθηκαν είτε με λάθος εγγραφές από το δικό τους ασφαλιστικό παρελθόν (πχ σε διπλή απογραφή του ιδίου ατόμου όπου επιλέχθηκε να παραμείνει η λανθασμένη και όχι η ορθή) είτε συγχωνεύθηκαν εγγραφές δύο διαφορετικών ατόμων λόγω συνωνυμίας.

Παράδειγμα: Για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία (και στον ΕΦΚΑ και στο ΟΠΣ-ΙΚΑ) ενώ στο ιστορικό ασφάλισης στην κοινή εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ, εμπλέκεται και ασφαλιστική ιστορία δύο αντρών από άλλα ταμεία, λόγω ταύτισης των Αριθμών Μητρώων από τους άλλους φορείς (πχ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Έτσι ακόμη και το ιστορικό ασφάλισης που εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ δεν είναι απλώς ενδεικτικό αλλά και πιθανά λανθασμένο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των Συντάξεων, της Ανακεφαλαίωσης και των Παροχών, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας πχ απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κλπ, λόγω των λαθών/ανυπαρξίας Μητρώου.

Έτσι τα υπηρεσιακά σημειώματα που στέλνονται για διόρθωση στοιχείων και λαθών από τις υπόλοιπες διευθύνσεις/τμήματα της υπηρεσίας προς το τμήμα Μητρώου έχουν αυξηθεί συντριπτικά ενώ υποθέσεις που είναι αδύνατον να τις διαχειριστούν οι υπάλληλοι τοπικά, μεταφέρονται με e-mail στη Διεύθυνση Ειδικού Προγράμματος ΕΦΚΑ προς επίλυση. Τα συσσωρευμένα αιτήματα αυτού του είδους τα οποία προέρχονται από όλους τους εντασσόμενους φορείς και υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει φυσικά τις δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης από τους συναδέλφους στην Αθήνα και η άμεση ανταπόκρισή τους αναπόφευκτα περιορίζεται σημαντικά. Προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες Μητρώου, όλα τα εντασσόμενα Ταμεία χρησιμοποιούν παράλληλα δύο λειτουργικά συστήματα: του ΕΦΚΑ και το λειτουργικό σύστημα του εντασσόμενου ταμείου. Έτσι πχ ένας μισθωτός ασφαλισμένος απογράφεται στον ΕΦΚΑ αλλά αποκτά ασφαλιστική ικανότητα στο ΟΠΣ – ΙΚΑ, καθώς η εφαρμογή απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας δεν υπάρχει ακόμη στον ΕΦΚΑ. Κανένας δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη με ποιο τρόπο και πότε όλες αυτές οι ασφαλιστικές ικανότητες που έχουν αποδοθεί στα τοπικά λειτουργικά συστήματα, θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ.

Παρατήρηση : Αν και προηγήθηκε εκπαίδευση σε ορισμένους συναδέλφους Μητρώου (Δεκέμβριος 2016) δεν υπήρξε υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ούτε εφαρμογή σε περιβάλλον demo εγκαίρως, ώστε οι εκπαιδευθέντες υπάλληλοι να μπορέσουν να εμπεδώσουν τα διδαχθέντα (τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή μετά από ένα μήνα τουλάχιστον) ενώ το σύστημα λειτούργησε με πολλές διαφοροποιήσεις από την αρχική εκπαίδευση. Αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του HELP DESK του ΕΦΚΑ, την ασάφεια των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα τοπικά συστήματα και στον ΕΦΚΑ, είχε και έχει σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίες και δικαιολογημένη άγνοια διαχείρισης του συστήματος από τους υπαλλήλους, ακόμη και από αυτούς που εκπαιδεύτηκαν και κλήθηκαν να εκπαιδεύσουν συναδέλφους τους.

Ανησυχούμε επίσης για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Είναι λοιπόν δεκάδες τα μεγαλύτερα ή μικρότερα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά στον ΕΦΚΑ ή στις επιμέρους υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων (π.χ. τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης αφού εγκαταλείφθηκε χωρίς σχετική πρόβλεψη η προηγούμενη διαδικασία προμήθειας καυσίμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές δυσχέρειες στη διακίνηση της αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κλπ αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ – κατ οίκον επισκέψεις). Εκκρεμούν όμως και σοβαρότατα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στις εφαρμογές και τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα (απονομή συντάξεων, έσοδα κλπ), στον κανονισμό ασφαλιστικής λειτουργίας, στον κανονισμό παροχών για τα οποία δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ό,τι αφορά δε στο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ το οποίο υποτίθεται θα είχε ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2016, κοινοποιήθηκε σε μας το μεσημέρι της Παρασκευής 17/2/2017 με την υπόμνηση, ότι οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να έχουν καταγραφεί και αποσταλεί στο γραφείο της Διοίκησης εντός δύο εργάσιμων ημερών (έως 21/2/2017).     Ύστερα λοιπόν από «μυστικοπαθή» δήθεν επεξεργασία εννέα μηνών με πλήρη αποκλεισμό των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζόμενων αλλά και δεκάδων έμπειρων συναδέλφων από τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχουν το θράσος να ζητούν τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις μας μέσα σε 48 ώρες. Είναι αυτή ακριβώς η αντίληψη του «άρπα – κόλλα», της εξαπάτησης αλλά και της αλαζονείας που εν γένει χαρακτηρίζει την πολιτική τους συμπεριφορά.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και εντελώς αυθαίρετα κινούνται σχετικά με τα ζητήματα του προσωπικού. Εδώ δεν ισχύει καμία άλλη λογική εκτός από την πελατειακή, ακόμη κι αν παρακάμπτεται ολόκληρος ο υπαλληλικός κώδικας. Ιδιαίτερο βέβαια φόβο και αποστροφή όπως περιγράψαμε παραπάνω για την περίπτωση του Οργανογράμματος αισθάνονται για οτιδήποτε θεσμικό, συλλογικό, συμμετοχικό και κυρίως για την άποψη που δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη δικιά τους. «Καθεστωτισμός» είναι ο επιεικέστερος των χαρακτηρισμών.

Δεν έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση για την αντιασφαλιστική και ψυχρά ταμειακή σκοπιμότητα που ο ΕΦΚΑ υπηρετεί στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της διαιώνισης της εξάρτησης της χώρας μας από τους «δανειστές». Η δημιουργία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά, η κατάργηση της οποίας έχει ήδη τεθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για τη «β΄ αξιολόγηση». Η ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού αφορά στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας. Αποτελεί κρίσιμο πολιτικό ζήτημα και δεν θα σταματήσουμε σαν τέτοιο να το αναδεικνύουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αποστασιοποιούμαστε ή παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση και την ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων τόσο προς την κατεύθυνση της αλλαγής του αντιδραστικού διοικητικού χαρακτήρα του ΕΦΚΑ και της παρωχημένης, αναποτελεσματικής οργανωτικής του δομής όσο και της αποφυγής ακραίων και δυσάρεστων καταστάσεων στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, του εργασιακού περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Τη διεύρυνση του ενδεκαμελούς (προς το παρόν είναι εννιαμελές) Δ.Σ. του ΕΦΚΑ σε δεκαεπταμελές με την άμεση αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων όλων των κλάδων και των κατηγοριών. Ο χαρακτήρας του σημερινού Δ.Σ. και η διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών (6/5) για πρώτη φορά υπέρ των διορισμένων από την Κυβέρνηση μελών καθιστά σχεδόν «διακοσμητικό» το ρόλο των εκπροσώπων. Καταργεί στην πράξη κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης από τη μεριά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται πως υπηρετεί ο νέος Οργανισμός. Επίσης ζητάμε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ενίσχυση και κατοχύρωση υψηλού βαθμού αυτονομίας έναντι των Κυβερνητικών παρεμβάσεων. Υπαγωγή του ΚΕΑΟ στον έλεγχο όχι αποκλειστικά του Διοικητή (δηλαδή του Υπουργού) αλλά του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
  • Την κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης που επιτρέπει στο «μακρύ χέρι» της Πολιτικής Ηγεσίας να «λεηλατεί» κατά το δοκούν τα αποθεματικά του Ταμείου. Απόλυτη προστασία και αυτοδιαχείριση από το νέο Δ.Σ. της κινητής και ακίνητης περιουσίας εντός συγκεκριμένου αυστηρού θεσμικού πλαισίου.    
  • Την άμεση απόσυρση του σχεδίου Οργανογράμματος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της διοικητικής επιστήμης προσφέρει και επιτάσσει αποκεντρωμένα οργανωτικά μοντέλα, ενώ η θεωρητική ανεπάρκεια και οι ιδεοληψίες των «δεινοσαύρων» γραφειοκρατών επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα Αθηνοκεντρικό γραφειοκρατικό «τέρας». Συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, εργαζόμενων και ειδικών επιστημόνων, η οποία θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη πρόταση στο νέο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ. Να επισημάνουμε εδώ ότι το υφιστάμενο σχέδιο Οργανογράμματος περιγράφει και κατανέμει αρμοδιότητες χωρίς ακόμη να υπάρχει όπως αναφέραμε παραπάνω κανονισμός παροχών και ασφαλιστικής λειτουργίας κάτι που ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!
  • Την περιγραφή στο νέο Οργανόγραμμα όχι μόνο όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και του συνόλου των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Οργανισμών, τόσο στην Κεντρική όσο και στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες. Διαφορετικά το ζήτημα του «πλεονάζοντος» προσωπικού που έχει ήδη τεθεί από την Κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό.
  • Την παράταση του μεταβατικού διαστήματος της ενοποίησης μέχρι την ολοκλήρωση κάθε επιμέρους έργου και την εκπόνηση συγκεκριμένου συνολικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, με ανάληψη της ευθύνης από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
  • Τον άμεσο σχεδιασμό, την επαρκή χρηματοδότηση και τη στήριξη των υπηρεσιών για την απονομή όλων των συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση (Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας μιλήσαμε για εμπαιγμό. Το πραγματικό γεγονός της έλλειψης ειδικού χαρτιού και η μη εκτύπωση εκατοντάδων συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε κάποιες υπηρεσίες, δίνει καινούργιο περιεχόμενο στη συγκεκριμένη φράση).
  • Τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την αυστηρή τήρηση του Υπαλληλικού Κώδικα σε όλες τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις. Επιπλέον ζητάμεκατάργηση κάθε ειδικής θεσμικής δυνατότητας παρέμβασης από τη μεριά του Υπουργείου στα ζητήματα του προσωπικού.
  • Την ενίσχυση και ανανέωση της γερασμένης, σχεδόν ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εξαγγέλλουν «φαραωνικής» εμπνεύσεως έργα χωρίς να επενδύουν ούτε ένα ευρώ.
  • Tην κατάργηση του ΤΜΕΔΕ και την ενσωμάτωση όλων των αρμοδιοτήτων του στον ΕΦΚΑ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητάμε τη στήριξη και καλούμε τους συλλογικούς φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων και κάθε αγωνιζόμενο πολίτη, νέο, άνεργο, φοιτητή στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στις 12.30 μ.μ.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ Β΄ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΦΑΓΕΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ


Εκτύπωση PDF

Created by Siteline