Μαρ 31

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕ ΟΑΕΕ - ΑΠΕΡΓΙΑ

popokp

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                      ΑΘΗΝΑ 31/03/2021  

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Α.Ε.Ε.

Αιόλου 94 Αθήνα

site : www.pseoaee.gr  

Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις δηλώσεις Χατζηδάκη σχετικά με την εκχώρηση της αρμοδιότητας απονομής των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία, μεταξύ άλλων αναφέραμε τα εξής: «Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών  στο  χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν μια ενιαία πολιτική διαδικασία διάλυσης και υπονόμευσης, προς την κατεύθυνση της άγριας περικοπής παροχών από τη μια και του ξεπουλήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα από την άλλη. Δεν περιμέναμε λοιπόν ν’ ακούσουμε κανέναν Χατζηδάκη, Βρούτση, Κατρούγκαλο, Κουτρουμάνη κοκ, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ούτε να απομονώσουμε επιμέρους στάδια αυτής της διαδικασίας, ενδεχομενως πιο ακραία και προκλητικά όπως όλες οι πρόσφατες δηλώσεις του Χατζηδάκη, για να φτάσουμε σε συμπεράσματα» και παρακάτω : «Δηλαδή όλοι οι ασφαλιστικοί νόμοι, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, είναι λιγότερο ακραίοι και αντιδραστικοί? Μήπως αμφιβάλλουμε για το γεγονός ότι είναι ακριβώς οι διατάξεις αυτών των νομοθετημάτων που αποτελούν τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και το πολιτικό υπόβαθρο που καθορίζουν μια συγκεκριμένη «αρχιτεκτονική», την επιβολή και την επέκταση της οποίας υπηρετούν απόλυτα και πιστά διαδοχικές κυβερνήσεις? Η συγκεκριμένη δε «αρχιτεκτονική»  είναι ξεκάθαρο, πως πέρα από όλα τα υπόλοιπα ακουμπά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας στον ΕΦΚΑ». 

Στη σημερινή λοιπόν συγκυρία, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το αναμενόμενο. Επιταχύνει το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση, είτε αυτό αφορά στην έκδοση των συντάξεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη σταδιακή εκχώρηση και άλλων τομέων του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε στη μετάλλαξη – κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, στην εισαγωγή αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στο άγριο τζογάρισμα των εισφορών.

Σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και ειδικότερα της έκδοσης των συντάξεων, πέρα από τα ζητήματα αρχών και νομιμότητας που αφορούν στο δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής :

α) Το συγκεκριμένο μέτρο θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων, είτε άμεσα είτε έμμεσα τις θέσεις εργασίας, όπως αναφέραμε παραπάνω.

β) Η αποτελεσματικότητά του – όπως εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα – δεν θα είναι απλά αμφιλεγόμενη αλλά απόλυτα αρνητική, αυξάνοντας ουσιαστικά το χρόνο απονομής, προκαλώντας επιπλέον δυσχέρειες στη σχετική διαδικασία και επιβαρύνοντας οικονομικά τους δικαιούχους. Δεκαετίες ολόκληρες ο διακηρυγμένος στόχος – ανεξάρτητα ποιος το εννοούσε πραγματικά και ποιος όχι – της απαλλαγής των ασφαλισμένων από τους κάθε είδους «ειδικούς», «μεσάζοντες», «μεσολαβητές» κ.ο.κ. προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους όχι μόνο αναιρείται, αλλά με κυβερνητική απόφαση παραδίδονται επίσημα και υποχρεωτικά στα δίχτυα των συγκεκριμένων συμφερόντων. Σε μια εποχή μάλιστα που τεχνολογικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ο ΕΦΚΑ να καλύψει απόλυτα κάθε ανάγκη πληροφόρησης και διεκπεραίωσης των σχετικών αιτημάτων. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, η οποία προφανώς απουσιάζει.

γ) Σε συνέχεια των παραπάνω, η σκόπιμη όπως αποδεικνύεται, διαχρονική υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΦΚΑ, οδήγησε όπως είναι αυτονόητο στο συνεχώς αυξανόμενο όγκο των καθυστερούμενων συντάξεων, η οποία με τη σειρά της «εργαλειοποιείται» κατά τον πλέον ελεεινό και άθλιο τρόπο προκειμένου να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις, με κύριο στόχο τους ίδιους τους εργαζόμενους, την κατασυκοφάντηση και την απαξίωση τους. Ταυτόχρονα βέβαια – ανεξάρτητα από τη βαρύτητα και τη σημασία που θα δώσει ο καθένας σ΄αυτό – οι εξαγγελίες Χατζηδάκη εκθέτουν τον ίδιο τον Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, αφού λίγους μήνες πριν ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος στη «φιέστα» του Υπουργείου Εργασίας – επί ημερών Βρούτση – η οποία αφορούσε στην παρουσίαση της ψηφιακής σύνταξης και του «e-ΕΦΚΑ». Στην παρουσίαση δηλαδή – επαναλαμβάνουμε, μόλις πριν από τρεις μήνες!!! – του ενιαίου φορέα που υποτίθεται μέσω της ψηφιοποίησης καθίστατο απόλυτα λειτουργικός και αποτελεσματικός, ενώ το πρόβλημα της καθυστερημένης απονομής των συντάξεων δυνητικά θα αποτελούσε παρελθόν.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη τη μαζική συμμετοχή μας στην 48ωρη απεργία της Τρίτης και Τετάρτης 6 & 7 Απριλίου 2021, διεκδικώντας:   

  • Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Καμιά ιδιωτικοποίηση, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να πάρουν πίσω ΑΜΕΣΑ κάθε σχετική εξαγγελία.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα συμπεριλαμβάνουν και τους πρόσφατα απολυμένους συναδέλφους μας και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στον e-ΕΦΚΑ. 
  • Πρόσληψη γιατρών εργασίας. 
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης κτιριακών εγκαταστάσεων.
  • Μέριμνα για την υγιεινή και καθαριότητα των υπηρεσιών, ώστε να καθίσταται ασφαλής η λειτουργία τους, εν μέσω πανδημίας, για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους πολίτες. 
  • Κατάργηση της διάταξης αποκλεισμού των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ από τους κύκλους του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
  • Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο κ.λπ.), ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και έγκαιρα σε όλα τα αιτήματά τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. 
  • Διαλειτουργικότητα ηλεκτρονικών εφαρμογών & πληροφοριακών συστημάτων. 
  • Ενιαίους Κανονισμούς Ασφάλισης, Συντάξεων και Παροχών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. 
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων. 

    Δίνουμε δυναμικό παρών, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΠΟΠΟΚΠ : 

    Τρίτη 6/4, 11.00 π.μ., Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα). 
    Τετάρτη 7/4, 11.00 π.μ., Κεντρική Διοίκηση e-ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22, Αθήνα). 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γιατο Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. - Ο.Α.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Καρύδας Παντελής                                                         Κολιόπουλος Ηλίας

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline