Δεκ 12

Δελτίο Τύπου - Συλλαλητήριο για τον Προϋπολογισμό Τρίτη 18.12.2018

adedy

Ημερομηνία: 12/12/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019

Συλλαλητήριο Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30, Πλατεία Κοραή

Σήμερα, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2019. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό  αξιοποιεί  το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, στον δρόμο της ανάπτυξης και σταδιακής βελτίωσης της ζωής του ελληνικού λαού. Έρχεται όμως η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα, αφού.

  • Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δις ευρώ.
  • Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ.
  • Οι δαπάνες για την Παιδεία, στο νέο προϋπολογισμό εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες,  τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ  όσο και σε απόλυτους αριθμούς.
  • Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ.
  • Οι παλιές συντάξεις, διασώζονται προσωρινά για το 2019, από τις τελευταίες περικοπές, οι νέες έχουν ήδη δραματικά συρρικνωθεί. Με την πρόσφατη νομοθετική της παρέμβαση η κυβέρνηση θωρακίζει το νόμο λαιμητόμο (Ν.4387/16) διατηρώντας τις περικοπές 300 έως 400 ευρώ στους 200.000 συνταξιούχους μετά το Μάη του 2016 (ποσοστό μείωσης έως και 40%).
  • Σημαντικές είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Οι δαπάνες μισθοδοσίας περιορίζονται κατά 3,8% (από 13,5 δις σε 13 δις).
  • Η φορολογική αφαίμαξη κλιμακώνεται. Συγκεκριμένα τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δις. Προβλέπεται αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 200 εκατ. € και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά 140 εκατ. €.

Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως η μείωση φορολογίας επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15%.

Στο μεγάλο θέμα του Χρέους, ο νέος Προϋπολογισμός δεν φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά συνεχίζει την πολύμορφη καταλήστευση του ελληνικού λαού για πληρωμή των τοκοχρεολυσίων (13-14 δις ετησίως) με «αιματηρά πλεονάσματα» από τη φορολεηλασία λαϊκών στρωμάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, καταλήστευση δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κατασχέσεις για χρέη στις ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους Δήμους κ.ά.

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εξελίξεις στα χρέη φορολογούμενων προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το Σεπτέμβρη ’18, το συνολικό ύψος χρεών στις ΔΟΥ, ήταν 103 δις, ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων με χρέη, ανέρχονταν σε 4,3 εκατ. άτομα!

Η κυβέρνηση «επαίρεται» για την επίτευξη υψηλών «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία το 2018 εκτιμώνται σε 7,5 δις (3,98% του ΑΕΠ) και το 2019 σε 8,1 δις (4,25% του ΑΕΠ). Ωστόσο δεν πρόκειται για «παραγωγικά πλεονάσματα», αλλά «πλεονάσματα φτώχειας» μέσω της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών-συντάξεων, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, κά. Κατά συνέπεια το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» είναι προϊόν άγριας «φτωχοποίησης» (παίρνουν από τη μια τσέπη 10 και επιστρέφουν στην άλλη 1)!

Το συμπέρασμα είναι ότι  ο Προϋπολογισμός του 2019, παρ’ ότι χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «μεταμνημονιακός», έχει στο …«DNA» του όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων, δεδομένου ότι κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του νέου «άτυπου» Μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνιο 2018, για το διάστημα 2019-2022. Ωστόσο για την κυβέρνηση, λες και δεν …«τρέχει τίποτα», εμφανίζει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως απαλλαγή από τη «Λιτότητα» και την «Επιτροπεία».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, στις 6:30μμ, στην Πλατεία Κοραή και στην πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου - PDF

www.adedy.gr

Ψύλλα 2 & Φιλελλήνων Τ.Κ. 105 57, Αθήνα, Τηλέφωνα: 213 1616 900 (τηλ. κέντρο), Fax: 2103246165, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ::| Διαγραφή απο την λίστα

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline