Απρ 07

Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΟΥΜΑΤΩΝ COVID-19 ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                         Αθήνα, 7-4-2021

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                         Αρ.Πρωτ:3873

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η ΕΛΛΙΠΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΟΥΜΑΤΩΝ COVID-19 ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα covid-19 που εμφανίζονται σε εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, σε διάφορα κτίρια που στεγάζουν οργανικές μονάδες του. Πρόσφατη ανάλογη περίπτωση αποτελεί το κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων (Αχαρνών 27-29). Εκεί, παρά τα μέχρι τώρα τρία (3) επιβεβαιωμένα κρούσματα σε διαφορετικούς ορόφους και παρά το αίτημα των εργαζομένων για την αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει απολύμανση σε ολόκληρο το κτίριο, και να υποβληθεί το προσωπικό στα προβλεπόμενα διαγνωστικά τεστ, η Διοίκηση απέρριψε το αίτημα.

Σε αυτήν, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις  η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων στη διαχείριση της κατάστασης και στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι απολυμάνσεις συνήθως γίνονται με τους υπαλλήλους να εργάζονται και επιλεκτικά μόνο στον όροφο που εκδηλώθηκε κρούσμα, σαν να μην υπάρχει εσωτερική μετακίνηση και επικοινωνία ανάμεσα στους συναδέλφους, δεν επιχειρείται ιχνηλάτηση, και δεν ζητείται η παρέμβαση του ΕΟΔΥ και της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, που είναι υπεύθυνη για την εκτίμηση του κινδύνου και την εισήγηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων ή και για την αναστολή λειτουργίας της οργανικής μονάδας. Επιπλέον όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη Διοίκηση για τις περιπτώσεις κρουσμάτων στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Η τακτική αυτή βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και αποτελεί την κορύφωση της γενικότερης ακραίας υποβάθμισης των εργασιακών συνθηκών στον Φορέα. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του υπουργείου και της Διοίκησης που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους σε έναν μαραθώνιο επίτευξης στόχων.

Απαιτούμε:

  • Να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα που προβλέπονται, όπου εμφανιστεί κρούσμα covid στον ΕΦΚΑ και να γίνονται αυτόματα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων.
  • Άμεση απομάκρυνση των συναδέλφων και απολύμανση των κτιρίων όπου εμφανίζονται κρούσματα.
  • Διενέργεια τεστ σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο κάθε κτίριο που εντοπίζονται κρούσματα, από αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
  • Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους υπαλλήλους.
  • Να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις στους χώρους εργασίας, σε αντίθεση με τον συνωστισμό που επικρατεί αυτή την στιγμή σε πολλούς χώρους.
  • Να εξασφαλιστεί ο επαρκής καθαρισμός όλων των εργασιακών χώρων, καθώς σεπολλούς είναι σχεδόν ανύπαρκτη η καθαριότητα.
  • Να προσληφθούν γιατροί εργασίας.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

 

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline