Μαρ 07

8 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                         Αθήνα,7-3-2021                              

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                         Αρ.Πρωτ:3861

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Στο όνομα της «ισονομίας» γενίκευσαν την εργασιακή ζούγκλα σε άνδρες και γυναίκες με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική απασχόληση, που εφαρμόστηκε πρώτα στις εργαζόμενες γυναίκες. Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, κατάργησαν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, όχι μόνο στο κομμάτι της συνταξιοδότησης αλλά και στην άδεια μητρότητας, ασθένειας, στη μαιευτική περίθαλψη. Λόγω της ανεπάρκειας του καπιταλιστικού συστήματος οι γυναίκες επωμίζονται τον ρόλο της νοσοκόμας, της δασκάλας, της νοικοκυράς.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε όλες τις γυναίκες και τον λαό γενικότερα, με σταθερή και μόνιμη εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω δυνατότητες «σκοντάφτουν» στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και στα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει όλο τον λαό αντιμέτωπο με την οικονομική και υγειονομική ανασφάλεια, με την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, και ταυτόχρονα αντιμέτωπο με αύξηση περιστατικών βίας στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού και σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Η αιτία όσων αποκρουστικών παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες είναι τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα, που λειτουργούν ως θερμοκήπια εγκληματικών πράξεων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Στηρίζουμε τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών - ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Η διέξοδος για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και στη διεκδίκηση για:

 • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, Ιnternet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κι όλες, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για έναν χρόνο μετά τον τοκετό.
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο τον λαό.
 • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
 • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
 • Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

H ΑΔΕΔΥ κήρυξεΠανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, με τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Κάλεσμα έχει κάνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021:

 • Στην Αθήνα, στις 17:30, στα Προπύλαια.
 • Στη Θεσσαλονίκη, στις 18:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 • Στις κατά τόπους συγκεντρώσεις στις περιοχές σας.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

 

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline