Αυγ 14

«Κρυφό» χρέος 2 δισ. ευρώ από... απλήρωτες συντάξεις

ΠΟΠΟΚΠ

Τουλάχιστον 380.000 απλήρωτες συντάξεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, κρατούν στα...συρτάρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτό το ποσό φτάνει το «κρυφό» χρέος που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης εξ αιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής των ασφαλισμένων για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων (από 1 έως και 4 χρόνια, ανάλογα με το Ταμείο και αν υπάρχει ή όχι διαδοχική ασφάλιση), όπως αποκαλύπτει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Καποτάς, κρούοντας τον «κώδωνα κινδύνου» για το πρόσθετο ταμειακό πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν τα Ταμεία εν μέσω της κρίσης εσόδων και της σταθερής αύξησης των δαπανών για πληρωμές στους μαζικά συνταξιοδοτούμενους.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΟΠΚ), στην τριετία της ύφεσης και των μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που οδηγήθηκε στη σύνταξη αυξήθηκε κατά 525% (από 23.872 το 2009 σε 117.306) ενώ το 2013 αναμένονται πάνω από 10.000 συνταξιοδοτήσεις από το Δημόσιο (έναντι 7.000 το 2010).

Αποκάλυψη

Χρέος απλήρωτων συντάξεων

Ημερομηνία «αποκάλυψης» θα είναι η 1/1/2015 οπότε θα πρέπει να εφαρμοστούν και στα Ταμεία τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. «Με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων τα ελλείμματα θα εκτοξευθούν στα ύψη και μόνο με κρατική ενίσχυση θα μπορεί να δοθεί λύση, καθώς δεν υπάρχουν προβλέψεις για τις πληρωμές αυτές ούτε στους προϋπολογισμούς ούτε στους ισολογισμούς των Ταμείων», εξηγεί. Αν, ωστόσο, ισχύσουν (όπως αναμένεται) οι δημοσιονομικοί περιορισμοί (που αποκλείουν αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία) και επαληθευτούν οι προβλέψεις για διατήρηση της υψηλής ανεργίας (άρα μειωμένων εισφορών), το ταμειακό πρόβλημα θα πρέπει να «λυθεί» συνδυαστικά με αύξηση εσόδων (π.χ. από τον περιορισμό της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, είσπραξη οφειλών, πώληση παγίων - ακινήτων κ.ά) ή και νέες περικοπές (για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ προβλέπεται νέο «κούρεμα» το 2014 με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τους συντελεστές βιωσιμότητας των ταμείων, ενώ για τις κύριες θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού με τη βασική + την αναλογική σύνταξη). Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θεωρούν, ωστόσο, ότι η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη που έχει νομοθετηθεί θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» για να πληρωθούν στη διετία (δηλ. στο μέσο χρόνο αναμονής) οι απλήρωτες συντάξεις.

Ο «λογαριασμός»
Σύμφωνα με τον «χάρτη» των καθυστερήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής οι απλήρωτες κύριες συντάξεις φτάνουν, σε ετήσια βάση, το 1,629 δισ. ευρώ και οι επικουρικές τα 403 εκατ. ευρώ. Σε αναμονή της σύνταξης είναι περίπου 380.000, από τους οποίους οι 153.000 στο ΙΚΑ. Στα 4 χρόνια φτάνει ο χρόνος αναμονής για όσους είναι διαδοχικά ασφαλισμένοι σε τουλάχιστον 2 ταμεία. Να σημειωθεί ότι επιπλέον 30.000 νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου αναμένουν ποσά εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ι. Βρούτσης στην «ΗτΣ»
«Προσωρινές κύριες συντάξεις στο 90% - 95% του μισθού»

Την απονομή προσωρινών κύριων συντάξεων στο 90% - 95% του μισθού για όσους έχουν ένα ταμείο ασφάλισης και την άμεση έκδοση των επικουρικών, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης, όπως ισχύει σήμερα, προαναγγέλλει στην «ΗτΣ» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του ποσού της προσωρινής σύνταξης (που εφαρμόζεται, αλλά, δεν «πιάνει» τις παλαιές αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες είναι σε αναμονή) έγινε ειδική μελέτη που παρήγγειλε ο υπουργός, ενώ η αποσύνδεση των επικουρικών συντάξεων από τις κύριες θα γίνει σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, από 1/1/2014 (όχι πλέον ως ποσοστό της κύριας σύνταξης). Με τα δύο αυτά μέτρα θα ανακοπεί η συσσώρευση νέων οφειλών και παράλληλα θα υπάρξει εισόδημα για τους νέους συνταξιούχους.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline