Αυγ 30

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                         Αθήνα, 31-8-2021

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                         Αρ.Πρωτ:3819

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 7.30-8.00 μ.μ. στο Σύνταγμα

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση

Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, επιταχύνουν ουσιαστικά την απόσυρση του κράτους και της εργοδοσίας από την Ασφάλιση, μετατρέποντάς την ολοένα και περισσότερο σε ατομική υπόθεση.

Πρόκειται για τη συνέχιση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τα επαγγελματικά ταμεία όπως και η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, δεν είναι καινούρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα με τον νόμο Κατρούγκαλου και αργότερα η Ν.Δ. με τον νόμο Βρούτση εισήγαγε τη νοητή κεφαλαιοποίηση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2014. Η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα δόθηκε με τον νόμο Ρέππα το 2002 και το 2012 με τον νόμο Κουτρουμάνη ιδρύθηκαν τα 4 πρώτα επαγγελματικά ταμεία.                                                    

Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης δεν έχει να κάνει με την κοινωνική ασφάλιση, αλλά με χρηματοπιστωτικό φορέα, ο οποίος θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.  Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια καινούρια γενιά εργαζομένων, όπου η ασφάλιση για εκείνους δεν θα σημαίνει προστασία, αλληλεγγύη των γενεών, πρόνοια, υγεία σύνταξη, αλλά τζόγος, ρίσκο, ανταποδοτικότητα, κεφαλαιοποίηση και ατομικός κουμπαράς.

Θέλουν να αποτελέσουν οι εισφορές των ασφαλισμένων ένα επενδυτικό κομπόδεμα δισ. ευρώ στον τζόγο ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Η επικουρική σύνταξη σταματά να είναι εγγυημένη παροχή και μετατρέπεται σε επένδυση, οι δε ασφαλισμένοι, με ατομική τους ευθύνη, σε επενδυτές.

Με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής στο στόχαστρο μπαίνουν οι νέοι. Αυτοί θα πληρώνουν για μια ζωή εισφορές χωρίς καμία εγγύηση ότι μετά από 40 χρόνια θα λάβουν την προστασία που θα έχουν ανάγκη.

Παράλληλα δημιουργείται κενό στον τρόπο πληρωμής των ήδη αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων (με το παλιό σύστημα), αφού δεν θα υπάρχει εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, που στο μεγαλύτερο βαθμό "χρηματοδοτούν" τις συντάξεις, με πραγματικό κίνδυνο αδυναμίας καταβολής των συντάξεων.

Η Ασφάλιση, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική, μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει σε χρηματιστηριακές λοταρίες και χάνεται συνολικά ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Η αύξηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα, έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υγεία, πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα των εργαζομένων στον βωμό του κέρδους.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και δεν χαρίζεται!

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

 

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline