Μαρ 08

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                         Αθήνα, 8-3-2021                  

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                        Αρ.Πρωτ:3862

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

Ο «ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΟΝ e-ΕΦΚΑ

Τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και λιγότερο από χρόνο από την προσθήκη του «e» στην ονομασία του και τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ, η κατάσταση για ασφαλισμένους και εργαζόμενους χειροτερεύει με γεωμετρική πρόοδο. Οι δηλώσεις ότι τα προβλήματα των Ταμείων θα λύνονταν ως διά μαγείας με τη δημιουργία του «ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ» και οι εξαγγελίες για χρονοδιαγράμματα πληρωμής των συντάξεων «με το πάτημα ενός κουμπιού» αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα», που αποκλειστικό σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά, οργανικές μονάδες διαλύονται, αρμοδιότητες μεταφέρονται χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, δίχως την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό, αφού μετά το 2010 δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Κοινωνική Ασφάλιση που να αντισταθμίζουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, δίχως την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Η καθημερινή πια πρακτική των βίαιων μετακινήσεων εργαζομένων, χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και το άγχος. Η απουσία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου, ενιαίου πληροφοριακού συστήματος -με κραυγαλέο παράδειγμα τη λειτουργία χειρόγραφου πρωτοκόλλου σε αρκετές υπηρεσίες-, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε μηχανογραφικό εξοπλισμό και την πολυνομία, ταλαιπωρεί εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους πολίτες από τον Φορέα.

Η διάχυτη και απροκάλυπτη αναξιοκρατία που επικρατεί με τις συνεχείς «πελατειακές» αναθέσεις των θέσεων ευθύνης πρέπει να σταματήσει. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αποστερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων λόγω της υποστελέχωσης των αντίστοιχων υπηρεσιών, π.χ. οι μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία «έχουν κολλήσει» στον Οκτώβριο του 2019.

Επιπλέον, στις πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, η Διοίκηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «αναλώσιμους». Με την επιλογή της να μη γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα ή -τουλάχιστον- ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν άμεσα, είναι ορατός ο κίνδυνος οι χώροι δουλειάς να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η Διοίκηση «απαντά» στις δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων με αλαζονεία και αυταρχισμό. Συχνά είναι πλέον τα κρούσματα απαξιωτικής συμπεριφοράς και χρήσης λεκτικής και ψυχολογικής βίας, που επενδύουν στον φόβο και στην υποταγή. Καταγγέλλουμε τον εκφοβισμό των εργαζομένων με την απειλητική καταληκτική «επωδό» (σε έγγραφο της Διοίκησης ότι… ) «η μη συμμόρφωση στις ανωτέρω οδηγίες ελέγχεται πειθαρχικά» για τους «άπιαστους» στόχους που θέτουν οι διοικούντες.

Οι παραπάνω εργασιακές συνθήκες συνιστούν τον «εργασιακό μεσαίωνα» του σημερινού e-ΕΦΚΑ. Η δυσβάσταχτη αυτή κατάστασηαποτυπώνεται στη θλιβερή πρωτιά που κατέχει σταθερά ο Οργανισμός σε αιτήσεις συμμετοχής εργαζομένων στην κινητικότητα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη αυταρχική πολιτική εγκλωβισμού που επιβάλλεται με την επαναλαμβανόμενη, όλο και αυξανόμενης διάρκειας και αυστηρότητας, απαγόρευση συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία της κινητικότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Εκατοντάδες άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα συμπεριλαμβάνουν και τους απολυμένους έμπειρους συναδέλφους μας.

Ανανέωση των συμβάσεων όλων όσοι εργάζονταν στον τομέα της καθαριότητας, λέγοντας ταυτόχρονα ΟΧΙ στην επαναφορά του «αμαρτωλού» καθεστώτος των εργολάβων και των εταιριών καθαριότητας του παρελθόντος.

Άμεση κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τη συμμετοχή των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ στους κύκλους του Εθνικού Συστήματος Κινητικότητας.

Σημαντική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρόσβαση όλων των υπαλλήλων στο Διαδίκτυο κ.λπ.), ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και έγκαιρα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Να μπει τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, με την άμεση έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών για τη διενέργεια κρίσεων, σε όλη την υπηρεσιακή κλίμακα του Οργανισμού.

Αναπλήρωση όλων των μισθολογικών μας απωλειών.

Δημόσια Καθολική, Κοινωνική Ασφάλιση, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού. Όχι στην υλοποίηση της «έκθεσης Πισσαρίδη» και στην ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε κομματιού της Ασφάλισης.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

 

Γιώτα Κίτσου

 

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline