Δεκ 23

ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                              

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                         Αθήνα,23-12-2020                         

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα                                                        Αρ.Πρωτ: 3845

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Συνάδελφοι,

Σε μια περίοδο (κρίση – πανδημία), όπου έχει φανεί με τον πιο τραγικό τρόπο η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, και η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, η κυβέρνηση προχωρά σε εμβαλωματικές κινήσεις, μεταφέροντας εργαζομένους από το υπόλοιπο Δημόσιο και προσλαμβάνοντας συνταξιούχους του Δημοσίου με 8μηνες συμβάσεις, προκειμένου να ξεβαλτώσει προσωρινά η απαράδεκτη και χρονίζουσα κατάσταση με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις.

Φαίνεται καθαρά πόσο κενές περιεχομένου ήταν οι υποσχέσεις ότι σε σύντομο χρόνο θα βγαίνουν οι συντάξεις «με το πάτημα ενός κουμπιού», καθώς και ότι με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεπεραστούν τα προβλήματα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν.

Κυβέρνηση, υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων απαιτούν γνώση και πείρα, που δεν μπορεί να έχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος άλλου φορέα. Υιοθετούνται -για μία ακόμη φορά- ημίμετρα, που νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην περαιτέρω διόγκωση του κοινωνικού προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσα από κινητές ομάδες υπαλλήλων μπαλώματος επειγόντων περιστατικών, λειτουργώντας σαν εταιρεία εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων, αλλά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς, με νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εκπαίδευση.

Θετικό πρόσημο έχει το άρθρο στο νομοσχέδιο σχετικά με την παραίτηση του e-ΕΦΚΑ από ένδικα μέσα, καθώς πολλοί συνάδελφοί μας με δικαστικές αποφάσεις, με πολυετή πείρα και γνώση, βρίσκονταν σε ομηρία και αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να απολυθούν και να βρεθούν στην ανεργία. Δεν καλύπτει όμως το σύνολο των εργαζομένων που παραμένουν όμηροι με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση-διένεξη στο Δημόσιο. Δεν καλύπτονται, π.χ., εργαζόμενοι σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με οκτάωρη απασχόληση, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και αμοιβή 480 ευρώ. Και, βέβαια, δεν καλύπτονται οι εργαζόμενοι για περισσότερο από 17 χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία, που πριν από μερικούς μήνες απολύθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων ζητάμε:

  • Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να τακτοποιηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια τώρα σε φορείς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με δικαστικές αποφάσεις και δεν καλύπτονται από την παραπάνω ρύθμιση. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, όμηρος αντεργατικών πολιτικών επιλογών.
  • Να επαναπροσληφθούν οι έμπειροι απολυμένοι συνάδελφοί μας.
  • Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στον τομέα της Ασφάλισης και στις δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline