Ιουλ 01

3805 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                       

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                                               

Πανεπιστημίου 67, 105 64 Αθήνα

Τηλ. - Fax: 210.33.13.732

grammateia@popokp.gr

Αθήνα,   30/6/2020

Αρ. Πρωτ.: 3805

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

           

Αναμφίβολα, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δυνητικά δραματικής αύξησης της ανεργίας στη χώρα. Οι επιδοματικές – ψηφοθηρικές κυβερνητικές πολιτικές απέτυχαν διαχρονικά να ανταποκριθούν στην ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, καθώς περιορίζονταν σε επιδόματα «παρηγοριάς» και πρόσκαιρη απασχόληση στο Δημόσιο.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συγκυρία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε -εφαρμόζοντας τον ν.4670/20- να προχωρήσει από 01.06.2020 σε νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, εκκινώντας από την επιπλέον μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες για τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, από τη μείωση εισφορών που αφορά κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στον κλάδο ανεργίας και κατά 0,15 στον Ειδικό Λογαριασμό (ΕΛΕΚΠ), από τον οποίο χρηματοδοτούνται τα προγράμματα που αφορούν στους δύο καταργημένους Οργανισμούς των Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, που έχουν από το 2012 μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Τέλεια στόχευση και «εκπληκτικός» συγχρονισμός! Αφήνει απ’ έξω, βέβαια, τους κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ανέργους, αλλά για το Υπουργείο αυτό προφανώς δεν συνιστά προτεραιότητα! Αντίθετα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω μείωση του «μη μισθολογικού κόστους». Υπηρετώντας δε αυτόν ακριβώς τον στόχο, η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει νέες μειώσεις, οι οποίες αυτή τη φορά θα αφορούν σε μείωση των εισφορών που χρηματοδοτούν τις συντάξεις (του ελλειμματικού e-ΕΦΚΑ).

Γυρνώντας ξανά στον ΟΑΕΔ, είναι αυτονόητο ότι κάθε μείωση στις εισφορές αποστερεί από τα ταμεία του χρήματα που θα έπρεπε να αποδίδονται για την υλοποίηση Προγραμμάτων Απασχόλησης, καθώς και Προγραμμάτων Στεγαστικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού -αναρτημένα στη Διαύγεια- αποδεικνύουν δραματική μείωση στα έσοδα υπέρ ανεργίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, αφού οι εισφορές εργοδότη υπέρ ανεργίας και οι λοιπές εισφορές εργοδότη υπέρ ΟΑΕΔ δεν ξεπέρασαν το ύψος των 99,41 εκ. €, όταν την ίδια περίοδο του 2019 είχαν ανέλθει σε 177,77 εκ. €. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών προδιαγράφει το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ΟΑΕΔ θα βρεθεί καταδικασμένος να αποτύχει να σηκώσει το βάρος της άμεσης οικονομικής στήριξης ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Αντί της μείωσης των εισφορών, η οποία πρέπει να ακυρωθεί, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων οφείλει να αυξήσει τη χρηματοδότηση στον ΟΑΕΔ. Να σχεδιάσει άμεσα και να συντονίσει την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και νέων στεγαστικών προγραμμάτων. Να υπάρξει επίσης διεύρυνση και ανασχεδιασμός των υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης, ασφάλισης και κοινωνικών παροχών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινωνικός τουρισμός κ.λπ.), όπως και διαφύλαξη της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του τ. ΟΕΚ.

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline