Μαρ 31

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5.500 ΝΕΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα,1-4-2020

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 Αρ.Πρωτ:3788                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5.500 ΝΕΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει πάρει χαρακτηριστικά πανδημίας. Η εξάπλωση του ιού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και στις ζωές όλων μας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες κινδυνεύει άμεσα.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο όλοι μας να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας απέναντι στη μετάδοση του ιού, για ασφάλεια δικιά μας και των γύρω μας. Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη. Όμως αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη. Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης να τα ανάγει όλα στην «ατομική ευθύνη» έχει στόχο να κρύψει τη μεγάλη αλήθεια. Κρύβει ότι οι συνέπειες της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλες και έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, όπως έχει ήδη γίνει και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία).

Απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Η κυριαρχία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αφήνει τα χέρια των εργοδοτών λυμένα να αυξομειώνουν το προσωπικό τους, ακόμα και να απολύουν μαζικά εργαζόμενους με συνοπτικές διαδικασίες.

Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφουςμας, 5.500 νέους πτυχιούχους του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ. Έχοντας εργαστεί στον δημόσιο τομέα, αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού η λήξη των συμβάσεών τους δεν θεωρείται απόλυση και άρα για μόλις λίγα ένσημα δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Ταυτόχρονα, άφησαν το δημόσιο ακόμη πιο υποστελεχωμένο από ότι ήδη ήταν και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως αυτή που οι δημόσιες υπηρεσίες αποδεκατίζονται και η επικοινωνία με το κοινό -συνεπώς και η εξυπηρέτησή του- γίνεται με εξαιρετική δυσκολία.

Με την απόλυσή τους (μη ανανέωση σύμβασης) η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μια στρατιά ανέργων η οποία είναι παντελώς αόρατη από τον κρατικό μηχανισμό και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας για ειδική τροπολογία ώστε όλοι και όλες που θα μείνουν άνεργοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους θα δικαιούνταν ταμείο ανεργίας, δεν τους έχει δοθεί καμία απάντηση και από ότι φαίνεται για την κυβέρνηση οι συμβασιούχοι -σε όποιο πρόγραμμα κι αν ανήκουν- είναι αόρατοι κι αναλώσιμοι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

  • Επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τώρα που η πρόσβαση στην αγορά εργασίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Επίδομα ανεργίας σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να συμπεριληφθούν οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ στα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
  • Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας καθώς και της μερικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Τέλος επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά, ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σε γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline