Δεκ 18

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                               Αθήνα,19-12-2019

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                                               

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, σήμερα Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιούμε από τις 7.00 π.μ. συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Υπουργείου Εργασίας (Σταδίου 29) εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή μας στη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

- Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν διαδοχικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδήγησαν στην πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Ο Νόμος Κατρούγκαλου, που όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αποτελεί τη βάση για την παραπέρα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, και η σύγχυση που επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι προχωράνε στην οριστική της διάλυση.

- Η υποστελέχωση των υπηρεσιών των ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ & ΟΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα προβλήματα στέγασης-φύλαξης, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στην καθαριότητα και τον κλιματισμό, έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους,οι οποίοι δουλεύουν σε κτίρια χωρίς τις ελάχιστες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.Η πολιτική ηγεσία μοιράζει υποσχέσεις ότι θα εκσυγχρονίσει τους φορείς και ότι όλα θα περατώνονται ηλεκτρονικά, όμως πέρα από τη μεγαλοστομία της σχετικά με την ψηφιοποίηση, τόσο οι εκκρεμείς υποθέσεις όσο και τα οργανωτικά και λειτουργικά αδιέξοδα διογκώνονται καθημερινά. Με ευθύνη δε των Διοικήσεων – κυρίως του ΕΦΚΑ – αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο «κυνήγι μαγισσών», όπου κάθε «παράγοντας» παρεμβαίνει κατά το δοκούν, παραβιάζοντας κάθε έννοια ισότιμης και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του προσωπικού.

- Με τη μείωση των συνεισπραττόμενων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ, επισφραγίζεται η πολιτική βούληση για τη ματαίωσηεκπόνησης νέων προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής για τον λαό, όπως κατασκευή εργατικών κατοικιών, επισκευές κατοικιών, επιδότηση ενοικίου, άτοκα δάνεια επισκευής, ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών κ.ά.

- Οι χιλιάδες συνάδελφοί μας του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ αλλά και εκείνοι στο υπόλοιπο Δημόσιο, με κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας και δικαστικές αποφάσεις, με ολοένα και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου, κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να βρεθούν στον δρόμο και να αντιμετωπίσουν ξανά την ανεργία και επισφάλεια, χωρίς μάλιστα να έχουν το δικαίωμα να πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.Ειδικότερα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ απασχολούνται περίπου 120 εργαζόμενοι για περισσότερο από 10 χρόνια, βάσει πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων. Οι συνάδελφοί μας αυτοί, αν και απασχολούνται σε καίρια πόστα (συντάξεις, έσοδα κ.ά.), βρίσκονται σε συνεχές καθεστώς ομηρείας, καθώς αντιμετωπίζουν περιοδικά τον κίνδυνο της απόλυσης από κάποια «τυχαία» δικαστική απόφαση.

- Ο ΕΦΚΑ έχει ακόμη μία θλιβερή πρωτιά. Αποτελεί τον μοναδικό Οργανισμό του Δημοσίου όπου στις μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία δεν αναγνωρίζεται στην ανώτερη κατηγορία το σύνολο της προϋπηρεσίας στην κατώτερη, κατά παράβαση του ν.4569/2018, ο οποίος προβλέπει την αναγνώριση. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχοντας επιλέξει να εφαρμόσει μια πράξη του αναρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οδηγεί στον οικονομικό υποβιβασμό δεκάδες συναδέλφους μας και δημιουργεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και αυτούς του εποπτεύοντος τον ΕΦΚΑ υπουργείου Εργασίας ή και του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου η διανυθείσα προϋπηρεσία αναγνωρίζεται εξ ολοκλήρου.

Ζητάμε:

  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – ΕΤΕΑΕΠ ή κατάργησή της μέσω της συγχώνευσης με τον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση εκπόνηση νέων στεγαστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας με την επαναλειτουργία των ΟΕΚ-ΟΕΕ. Καμία μείωση των εισφορών ΟΑΕΔ-ΟΕΕ-ΟΕΚ και νομοθέτηση εισφοράς των εργοδοτών. Αύξηση κρατικής επιχορήγησης για τα προγράμματα ΟΑΕΔ.
  • Ενίσχυση με προσωπικό όλων των υπηρεσιών μας και κάλυψη όλων των κενών στο Δημόσιο.
  • Συνθήκες εργασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό σύμφωνα με την τεχνολογική εξέλιξη που έχουμε επιτύχει οι εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα.
  • Κατάργηση κάθε διάταξης που παραπέμπει σε υπερεξουσίες των Διοικήσεων, οι οποίες οδηγούν στα γνωστά «στεγανά» και νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες και τις διακρίσεις.
  • Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Άμεση λύση στο ζήτημα των μετατάξεων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

  

Αντώνης Κουρούκλης

 

Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Κίτσου

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline