Ιουν 26

ΠΣΕΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

popokp

Π. Σ. Ε. Ο. Γ. Α.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΟΓΑ

(ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ)                                                                                                        

Πατησίων 30, 101 70 Αθήνα                                   Αθήνα, 25 Ιουνίου 2021

Τηλ.: 213.15.19.112, fax: 210.38.42.046
Ε
mail: pse.oga@gmail.com                                                                                   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ανέδειξε -για μία ακόμη φορά- με τον χειρότερο τρόπο το χρονίζον πρόβλημα της μη λειτουργίας του κεντρικού συστήματος ψύξης/θέρμανσης του κτιρίου της Πατησίων 30 στην Αθήνα (ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ), στο οποίο στεγάζονται η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ & υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και εργάζονται πάνω από 200 μέλη του ΠΣΕ ΟΓΑ.

Ο Σύλλογός μας σταθερά διεκδικεί την επίλυση του προβλήματος, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Πάντα σε κατάλληλο χρόνο, πολλούς μήνες πριν από τις κρίσιμες περιόδους, επισημαίνουμε στις Διοικήσεις των δύο Οργανισμών τις αυτονόητες ευθύνες τους, επαναφέροντας το πρόβλημα και απαιτώντας τη μόνιμη επίλυσή του. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι δεν αποτέλεσε μέχρι σήμερα βασική προτεραιότητα καμιάς Διοίκησης (την ίδια στιγμή που προκλητικά επιλέγουν να σπρώχνουν χρήματα σε callcenters, εργολάβους κ.ά.) και μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο για εργαζόμενους και συναλλασσομένους ενεργοποιούνται καθυστερημένα αντανακλαστικά, καταφεύγοντας σε «πυροσβεστικές» και αποσπασματικές λύσεις, με πενιχρά αποτελέσματα, πάντα «κατόπιν εορτής».

Τίποτα ολοκληρωμένο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα τα γραφεία να μετατρέπονται σε καμίνια το καλοκαίρι (και κρύους θαλάμους τον χειμώνα) για αρκετές ημέρες. Η δυσχερής κατάσταση, μάλιστα, εντείνεται από τη χαμηλή ενεργειακή κλάση του κτιρίου, την ταυτόχρονη υψηλή θερμοχωρητικότητά του και την ηλεκτρολογική αδυναμία του να υποστηρίξει άλλα ψυκτικά μηχανήματα ως εναλλακτική, προσωρινή λύση.

Αντιδράσεις από την πλευρά μας κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΑ και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα υπέρογκα ποσά που περιοδικά διατίθενται από τον e-ΕΦΚΑ για επισκευές του εν λόγω συστήματος, που αποδεικνύονται εμβαλωματικές, αφού ποτέ δεν έχουν διάρκεια.

Τις τελευταίες ημέρες και λόγω των μικροκλιματικών συνθηκών που διαμορφώνονται ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής (καύσωνας), πολλώ δε μάλλον στο κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση στο κτίριο έχει γίνει ασφυκτικά επικίνδυνη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας επικοινώνησε με τις Διοικήσεις των δύο Οργανισμών, απ’ όπου ενημερωθήκαμε ότι μόλις προχθές(!...) δόθηκε το πράσινο φως από τον e-ΕΦΚΑ για την έναρξη των εργασιών επισκευής.

Είναι απαράδεκτο το ίδιο το Δημόσιο, που θέτει κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να μην εξασφαλίζει την τήρηση αυτών των κανόνων στους εργασιακούς χώρους δικής του ευθύνης.

Όλοι οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε αυτήν την αντιμετώπιση και θα αντιδράσουμε με τον τρόπο που πρέπει.

Ζητάμε από τις Διοικήσεις του ΟΠΕΚΑ και του e-ΕΦΚΑ:

  • Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του κεντρικού κλιματισμού του κτιρίου επί της Πατησίων 30.
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο εν λόγω κτίριο μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος (νωρίτερη αποχώρηση).

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ – ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline