Φεβ 13

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση της ΠΟΠΟΚΠ

Logo

Ημερομηνία: 13/02/2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέντε χρόνια από το κλείσιμο

της Εργατικής εστίας και της Εργατικής κατοικίας

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΕΚ & ΟΕΕ
ΜΕ ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ, προς όφελος του ΣΕΒ και της μεγάλης εργοδοσίας (με την κατάργηση εργοδοτικών εισφορών), πριν πέντε ακριβώς χρόνια αφάνισε από τον χάρτη τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., για λογαριασμό των ίδιων αφεντικών, αρνείται την επανασύσταση των δύο Οργανισμών παρότι αποτελούσε προεκλογική και μετεκλογική της δέσμευση. Επιχειρεί δε, την πλήρη υποβάθμιση και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα και οι παροχές αφορούν, πλέον αποκλειστικά, σε εισφορές των ίδιων των εργαζόμενων. Εισφορές, που παρακρατούνται αυθαίρετα με σκοπό τη λεηλασία τους, σύμφωνα και με σχετική διάταξη που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα (ν. 4445/16 – αρ. 61 – παρ. 1).

Το ζήτημα της επανίδρυσης των δύο φορέων αποτελεί επείγουσα κοινωνική αναγκαιότητα, ειδικά στη χώρα μας που τα ποσοστά ακραίας φτώχειας έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα περίμενε κανείς από το κράτος να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της στέγασης των πολιτών βάσει της Συνταγματικής του υποχρέωσης. Δυστυχώς όμως, όλες οι Κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα, αδιαφορούν πλήρως.

Ενώ νομοθετήθηκε η υποχρέωση καταβολής εισφορών υπέρ ΟΕΚ από τον Μάρτιο του 2012, για επιπλέον κατηγορίες μισθωτών του ΙΚΑ, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι στα Ν.Π.Δ.Δ, ΕΠΟΠ, αθλητές, αλιείς κ.λπ., τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου απάλλαξαν τους εργοδότες από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Από την κατάργηση των δύο Οργανισμών και την υποτιθέμενη πλήρη ενσωμάτωση στον ΟΑΕΔ, κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν εκπονείται παρότι οι κρατήσεις των εργαζομένων συνεχίζονται, έχοντας αποφέρει στο κράτος ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στους εργαζόμενους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα παρακρατά και να μην τα επιστρέφει στους δικαιούχους τους μέσω νέων προγραμμάτων.

Με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας σταμάτησαν τα εκδρομικά προγράμματα. Ακόμη και το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο εκπονείται από τον ΟΑΕΔ, στην ουσία έχει απαξιωθεί με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό πρόγραμμα 2016-2017 το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου 2017.

Αλλά και για τους είκοσι τέσσερις Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που λειτουργούν στον ΟΑΕΔ των οποίων οι εγκαταστάσεις έχουν τη δυναμικότητα να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια, ο ΟΑΕΔ δεν προχωράει ούτε καν στην πρόσληψη παιδαγωγικού προσωπικού με ενδεκάμηνες (11) συμβάσεις, για να βοηθήσει τις οικογένειες ώστε να μην ακριβοπληρώνουν τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της, τα Δ.Σ. των Σωματείων και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΠΟΠΟΚΠ και του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ. Ο.Ε.Ε-τ. Ο.Ε.Κ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 12.00,  στο ιστορικό κτήριο του ΟΕΚ (Σολωμού 60 και Πατησίων).

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου - PDF

www.adedy.gr

Ψύλλα 2 & Φιλελλήνων Τ.Κ. 105 57, Αθήνα, Τηλέφωνα: 213 1616 900 (τηλ. κέντρο), Fax: 2103246165, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ::| Διαγραφή απο την λίστα

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline