Απρ 21

ΑΔΕΔΥ - Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις εργαζομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

adedyΤα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν δυναμικοί αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στη βία των μνημονίων. Αγώνες ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, της μείωσης μισθών και της εξαθλίωσης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και παράδειγμα αγωνιστικότητας αποτέλεσε ο αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Η διάρκεια και η αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκαν τη δουλειά και τη ζωή τους αποτελεί πλέον ισχυρή παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους. Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα (όπως και οι αγώνες των υπολοίπων απολυμένων και διαθέσιμων) ότι κανένας αγώνας δεν πρέπει να θεωρείται χαμένος. Ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν και να κερδίζουν τα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους.

Απέναντι σε αυτούς τους αγώνες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις εξάντλησαν τη βία και τον αυταρχισμό. Αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν το ρόλο του εκφοβισμού των αγωνιζόμενων, προκειμένου να κάμψουν την αντίστασή τους. Εργαζόμενοι ξυλοκοπήθηκαν, σύρθηκαν στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ ταυτόχρονα προωθούνταν νομοθετικές πρωτοβουλίες που ποινικοποιούσαν το δικαίωμα της απεργίας και της κινητοποίησης.

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως «το κράτος έχει συνέχεια» και ακόμα και σήμερα, λίγες μέρες πριν την οριστική δικαίωση των καθαριστριών με την επιστροφή στη δουλειά τους, συνεχίζει το έργο του. Μία καθαρίστρια και δυο αλληλέγγυοι καλούνται σε απολογία με τελείως ανυπόστατες και αβάσιμες κατηγορίες (απόπειρα σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης) για επεισόδια που είχαν προκληθεί έξω απ’ το Υπουργείο Οικονομικών (τον ΙΟΥΝΙΟ του 2014) και μετά τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στις συγκεντρωμένες καθαρίστριες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν εδώ και τώρα διαδικασίες και πρακτικές που καταδικάστηκαν απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται.

Οι απολυμένοι θα γυρίσουν στη δουλειά τους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline