Δεκ 04

ΣΥΑΤ Υπόμνημα - Ασφαλιστικό 1999-2014 - 15 Χρόνια Καταστροφής

syat anakoinosiΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

(Σ.Υ.Α.Τ.)

ΙΚΤΙΝΟΥ 4 ( 7ος ΟΡΟΦΟΣ )

105 52  ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 5234194

FAX : 210 5234129

EMAIL : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.syat.gr

ΑΘΗΝΑ   1-12-2014

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 1999-2014. 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

           Η δεκαπενταετία 1999-2014 που κλείνει σε λίγες μέρες ήταν μοιραία για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι διαδοχικές «πεφωτισμένες» κυβερνήσεις που άσκησαν εξουσία αυτά τα χρόνια, συναγωνίσθηκαν επάξια η μία την άλλη στο ποια θα επιφέρει τα βαρύτερα και καταστροφικότερα χτυπήματα στο ασφαλιστικό σύστημα.

         Οι συνεχείς επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονταν, δεν ήταν παρά στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προσταγές των ΣΕΒ, ΔΝΤ, Ε.Ε, που σκοπό είχαν τον περιορισμό, την εξαφάνιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης χανόταν χρόνο το χρόνο.

         Οι νόμοι 2676/1999 (σύσταση ΟΑΕΕ, ΤΕΑΔΥ), 3655/2008 (σύσταση ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ κλπ), 4052/2012 (σύσταση ΕΤΕΑ) μοναδικό σκοπό είχαν την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος, τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής, την τακτοποίηση ημετέρων και το άνοιγμα της κερκόπορτας για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση του συστήματος.

       Οι παραπάνω νόμοι σε συνδυασμό με τις μνημονιακές παρεμβάσεις (ν.3863 και 3864/2010, 3986/2011, 4024/2011, 4051/2011, 4093/2011 κλπ., PSI), αύξησαν τα όρια ηλικίας, μείωσαν τις συντάξεις, παρέτειναν τους χρόνους αναμονής για τη χορήγηση των παροχών, εισήγαγαν «ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων» αλλάζοντας το χαρακτήρα της ασφάλισης κι εξαλείφοντας το κοινωνικό από τον τίτλο της, καταλήστευσαν τα αποθεματικά του συστήματος (τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν ιδιωτικός τομέας για το κούρεμα των αποθεματικών και δημόσιος τομέας για όλες τις άλλες παρεμβάσεις).

         Ειδικά για τη συμμετοχή των Ταμείων στο PSI αφενός θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι το αποφάσισαν διαπράττοντας κακούργημα κι αφετέρου θα πρέπει άμεσα κι έντοκα να αποκατασταθούν οι απώλειες. Δεν νοείται το Ελληνικό Κράτος να δανείζεται για να καλύψει τις απώλειες των τραπεζιτών που λυμαίνονται τη χώρα και να αφήνει τα Ταμεία να καταρρέουν.

       Τα χρόνια αυτά το προσωπικό των Ταμείων μειώθηκε πάνω από 50%. Κτίρια και περιουσίες εγκαταλείφθηκαν, απαξιώθηκαν, αρχειακοί χώροι καταστράφηκαν. Ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για τη μηχανοργάνωση του συστήματος και τα αποτελέσματα είναι δυσανάλογα περιορισμένα. Το σύστημα απορρόφησε σειρά εθελουσίων εξόδων από Τράπεζες και άλλες Α.Ε, που το φόρτωσαν με κόστη δισεκατομμυρίων.

Ποιος θα αποκαταστήσει αυτές τις ζημιές; Ποιος θα λογοδοτήσει γι αυτά τα εγκλήματα; Η απάντηση γνωστή: οι ασφαλισμένοι πάλι και πάλι με περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

 

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

     Τελειώνοντας το 2014 και ερχόμενο το 2015 τα σημάδια είναι φανερά. Η τελική επίθεση για την πλήρη διάλυση του συστήματος και τον περιορισμό του σε προνοιακό επίπεδο αρχίζει.

Αύξηση ορίων ηλικίας και ημερών ασφάλισης, στα 21,5 έτη για την κατώτατη σύνταξη, νέος περιορισμός των παροχών και της κρατικής χρηματοδότησης, κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ. Η σχεδιαζόμενη ένταξη των επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑ, ΤΕΑΠΑΣΑ, ΤΕΑΠΙΕΝ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ, ΤΑΜΕΙΟ ΒΕΝΖΟΝΟΠΩΛΩΝ κλπ) και των ταμείων πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μοναδικό σκοπό έχει την καταλήστευση των αποθεματικών τους και την κατάργηση των παροχών που χορηγούν. Πυλώνες της ασφάλισης χάνονται μέσα σε λίγες μέρες. Οι προηγούμενες ψευδεπίγραφες προσπάθειες εκσυγχρονισμού (ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) αυτοκαταργούνται. Οι μάσκες πέφτουν. Ο βασιλιάς-κυβέρνηση είναι γυμνός και πρόθυμος να ενδώσει στους προστάτες του. Γίνονται σχεδιασμοί στο πόδι, χωρίς οργανογράμματα, κανονισμούς, με χύμα δομές, ερήμην των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Μην ξεγελά κανένα η «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» κατά την ένταξη. Τα ίδια ίσχυαν και στον ΟΑΕΕ και τα αποθεματικά του ΤΑΝΠΥ και των Ταμείων Αρτοποιών και Βενζινοπωλών «εξαερώθηκαν σε χρόνο μηδέν». Έτσι και τώρα αποθεματικά πλέον των 3,5 δις θα πέσουν στη χοάνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επειδή η Πολιτεία δεν «μπορεί» να αντέξει τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων. Στην πραγματικότητα επιλογή των κυβερνώντων δεν είναι η ανακούφιση των προβλημάτων της κοινωνίας, των εργαζομένων αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πατρώνων τους, που εξακολουθούν να λυμαίνονται τη χώρα στα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου και η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

         Τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι αυτά που, εντέχνως και με την ακούραστη συνδρομή πληρωμένων μικροφώνων και κονδυλοφόρων πλασάρονται, αλλά είναι οι χαμηλοί μισθοί (για την ισορροπία του συστήματος απαιτούνται εισφορές επί συνόλου μισθών 3,5-3,7 δις € μηνιαίως, όταν σήμερα δεν ξεπερνάμε τα 2,5 δις €), η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή (επιμελώς στο απυρόβλητο οι μεγαλοφειλέτες), η μαύρη εργασία, η πλήρης και λειτουργική μηχανοργάνωση, η εκμετάλλευση των κτιριακών υποδομών, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η στελέχωση με επαρκή αριθμό υπαλλήλων των ΦΚΑ, η ενίσχυση του ρόλου κάθε πυλώνα της ασφάλισης κι όχι η κατάργησή του κι όλα με την κοινωνία σύμμαχο και συμμετέχουσα στις αποφάσεις.

         Άμεσο αποτέλεσμα της βίαιης ένταξης στο ΙΚΑ θα είναι η επιμήκυνση μέχρι και 5 χρόνια στην απονομή της σύνταξης, η μαζική φυγή χιλιάδων εργαζομένων στη σύνταξη, η αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος, η πλήρης ανατροπή της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την κάθετη αντίθεσή μας στο επικίνδυνο πείραμα που επιχειρούν και

ΖΗΤΟΥΜΕ:

1- την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου των ενοποιήσεων

2- την ουσιαστική εξαρχής και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

3- την διασφάλιση με κάθε μέσον και με όποιο κόστος του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

        

Χρειάζεται απλά, μια άλλη προοδευτική αντίληψη των πραγμάτων, μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική, προς όφελος του λαού, που η σημερινή κυβέρνηση, με τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που έχει ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναλάβει.

                                                                                                                                

Το ΔΣ του Σ.Υ.Α.Τ.

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline