Ιουλ 20

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                        Αθήνα,20/7/2020

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                 Αρ.Πρωτ:3809                       

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ- Fax: 2103313732

grammateia@popokp.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

             Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο «φέτα Ήπειρος» στην Άρτα, που στοίχησε τη ζωή στον 29χρονο εργάτη Χρήστο Ζορμπά. Ο συνάδελφος βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη βάρδια του το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη στο εργοστάσιο. Η οργή και η θλίψη για το θάνατο του 29χρονου συναδέλφου, μετατράπηκε σε μαζική κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του, αλλά και στην πόλη της Άρτας, στο μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο τη πόλης της Πέμπτη 11 Ιούνη.

            Η εργοδοσία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να καθυστερήσει την διερεύνηση των αιτιών και να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες για τη δολοφονία του Χρήστου.  Η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου ενημερώθηκε από γνωστούς και όχι από την επιχείρηση. Η αστυνομία ενημερώθηκε από το νοσοκομείο ώρες αργότερα από τον θάνατο του Χρήστου,  και άργησε πολύ να ελέγξει τον χώρο εργασίας που έγινε το δυστύχημα.  

            Ακολουθώντας τα βήματα της εργοδοσίας, η επιθεώρηση εργασίας Άρτας έχει αρχίσει ήδη να αναμασάει την κλασική εργοδοτική καραμέλα  για «ατομική ευθύνη» του νεκρού μας συναδέλφου για την ηλεκτροπληξία. Χωρίς όμως να δώσει πειστικές εξηγήσεις  για το γεγονός ότι  πήγε στο εργοστάσιο δύο μέρες μετά, έχοντας αφήσει έτσι, δύο ημέρες περιθώριο στην εργοδοσία για να συγκαλύψει τις τυχόν δικές της ευθύνες.

            Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια συγκάλυψης μιας εργοδοτικής δολοφονίας  που δεν θα περάσει. Ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς (αστυνομία, Πυροσβεστική, ΣΕΠΕ) ούτε για τις συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην δολοφονία του Χρήστου αλλά ούτε και για το αν στο εργοστάσιο τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

  • Απαιτούμε την άμεσα διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο του συναδέλφου. Καμία συγκάλυψη, όλη η αλήθεια στο φως
  • Διεκδικούμε μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα

Το ΔΣ

Εκτύπωση PDF

Created by Siteline